Рецепти » Основни » Рататуй - диетичен

Рататуй - диетичен

Рататуй - диетичен
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 438
от:
Iva Kostova
45 години

Продукти

  • 1 средно гляма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 малка тиквичка
  • 1 голям патладжан
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 500 грама нарязани домати
  • 1/4 чаша вода
  • 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка
  • 1 и 1/2 чаени лъжички сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • 2 супени лъжици босилек
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • 2 супени лъжици винен оцет

Начин на приготвяне

Нарязваме лукът на ситно. Обелваме и нарязваме на тънки парчета скилидките чесън. Почистваме и нарязваме на парчета чушките. Нарязваме тиквичките на ивици по дължина, а след това ги нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме патладжанът и го нарязваме на кубчета. Загряваме зехтинът в една тенджера под налягане на средно висока температура. Добавяме лукът, чесъна и чушките. Запържваме ги докато омекне лука. Добавяме тиквичките, нарязаните домати, вода, мащерката, 1 и 1/2 чаени лъжици сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Варим за 2 минути. Добавяме патладжана и покриваме зеленчуците с капак. Намаляваме температурата, за да стабилизираме налягането. Задушаваме за 4 минути и дърпаме от котлона. Махаме капака и добавяме босилека и магданоза. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус. След това добавяме винения оцет и сервираме рататуя горещ или топъл на стайна температура.