Рецепти » Тестени » Баница » Самосас - индийски банички с картофена плънка

Самосас - индийски банички с картофена плънка

Самосас - индийски банички с картофена плънка
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 812
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • плънка:
  • 2-3 с.л. краве масло или олио
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 1/4 ч.ч. нарязан на ситно зелен лук или стар
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 500 гр картофи, сварени с кората
  • 1/2 ч.ч. грах от консерва
  • 2 с.л. пресен лимонов сок или на вкус
  • сол на вкус (около 1 + 1/2 ч.л.)
  • 1 с.л. гарам масала
  • едро смлян лютив червен пипер на вкус (около 1/4 ч.л.)
  • тесто:
  • 1 1/4 ч.л. брашно + допълнително за поръсване и месене
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/8 ч.л. хлебна сода
  • 1/4 ч.ч. краве масло (маргарин)
  • 2 с.л. кисело мляко, разтворено с 1/4 ч.ч. вода
  • 2 с.л. брашно, разтворено в 3 с.л. вода
  • олио за пържене

Начин на приготвяне

Обелваме сврените и изстинали картофи и ги нарязваме на 1 см. кубчета. Загряваме маслото или олиото в голям тиган на среден огън. Добавяме кориандъра(семена) и готвим докато си променят цвета. Добавяме лука и джинджифила и готвим докато поомекнат, около 2 минути. Добавяме нарязаните картофи и готвим докато станат светло златисти, около 3-5 минути. Сваляме от огъня и добавяме граха, лимоновия сок, сол, гарам масала, лютия червен пипер и внимателно разбъркваме. Оставяме плънката да изстине напълно. В голяма купа смесваме брашното, хлебната сода и солта. Правим кладенче в центъра и добавяме маслото (олиото). Размесваме с ръка докато брашното поеме напълно мазнината. Добавяме сместа с киселото мляко на части и месим докато се оформи тестото. В зависимост от брашното може да се наложи да се добави допълнително малко вода. Месим докато се оформи еластично гладко тесто (около 5-8 минути). Завиваме тестото с домакинско фолио и го оставяме да престои около 15-20 минути. Разделяме тестото на 8 равни части. Оформяме всяко парче на топка и леко сплескваме. Държим парчетата тесто с които не работим покрити с прозрачно домакинско фолио. Разточваме топката тесто до 15 см. кръг. Разрязваме кръга на две. Намазваме половината от срязаната страна с разтвореното с вода брашно (откъм страната на плота). Прихлупваме с не намазаната половина така, че да се оформи фуния. Притискаме добре краищата да залепнат за да не може плънката да излезе. Пълним с 2 пълни с.л. от напълно охладената картофена смес. Държим фунийката до към 2/3 височината, за да не се разтвори при пълненето. Намазваме една от отворените страни с брашнената смес и слепваме краищата като притискаме за да залепнат добре. Повтаряме действията с останалото тесто и оформяме още 15 броя самосас. Загряваме голямо количество олио в дълбок тиган (около 8 см ). Добавяме баничките на части по 4-5 (в зависимост от тигана) и пържим като често обръщате до златисто – за около 5 минути. Изваждаме от тигана с решетъчна лъжица и поставяме върху покрита с хартиени кърпи чиния за да се отцедят от мазнината. Сервираме горещи или със стайна температура.