Рецепти » Основни » Сарми » Сарми с листа от маруля

Сарми с листа от маруля

Сарми с листа от маруля
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 576

Продукти

  • няколко големи листа от маруля
  • 1 глава лук
  • олио
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 връзка магданоз, джоджен, копър
  • черен пипер, сол
  • 1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1 бр. яйце
  • кисело мляко за гарниране

Начин на приготвяне

Листата се измиват, попарват се с не много гореща вода. Изрязва се дебелата жилка. Лукът се нарязва ситно, задушава се в мазнината, прибавя се изчистения и измит ориз, посолява се, разбърква се и се долива 1 ч.ч. топла вода. Оставя се на котлона да кипне, дръпва се от него и след 10 минути се прибавят ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър и се подправя с черен пипер. Добавят се орехите и яйцето, разбърква се добре и с тази смес се пълнят листата от марулята. Завиват се сарми, нареждат се на дъното на плитка тенджера, притискат се с чиния и се заливат с 2 - 2 и 1/2 ч.ч. подсолена вода, така че чинията да се покрие. Варят се на тих огън. Сервират се с кисело мляко. Ако приготвяте сармичките за Бъдни вечер, яйцето и киселото мляко могат да се пропуснат.