Рецепти » Основни » Сарми » Сарми с прясно зеле

Сарми с прясно зеле

Сарми с прясно зеле
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 794

Продукти

  • 1 прясна зелка
  • сол
  • 3 глави лук
  • 500 г кайма
  • сол
  • черен пипер
  • копър
  • чубрица
  • 1 ч. ч. ориз
  • олио
  • сока на 1 лимон
  • 3 с. л. кисело мляко
  • 1 жълтък

Начин на приготвяне

Изберете прясна зелка, да не е много твърда. Издълбайте кочана и я сложете в тенджера с подсолена вода да заври. След като заври водата сложете зелката в тенджерата, за да омекнат и да се отделят лесно листата й. Извадете я в тава за да изстине. За пълнежа - запържете 3 глави лук нарязани на ситно, добавете 500 г кайма, сол, черен пипер, копър и чубрица. След като се запържи каймата добавете 1 чаена голяма чаша ориз и малко вода. Оставете да къкри на огъня докато поеме ориза водата и придобие прозрачен вид (като стъкло). Завийте сармичките със зелевите листа, добавете вода, малко олио и покрих сармите с чиния за да ги държи затиснати. След това ги поставете в тава за печене и ги покрийте с капак или фолио. Изпечете ги във фурна. Малко преди да са готови, изцедете сока на 1 лимон и го разбийте с 3 с. л. кисело мляко и 1 жълтък. Залейте сармите с тази смес. Оставете във фурната да се пече за още десет минути.