Рецепти » Тестени » Баница » Шарена баница с праз и сирене

Шарена баница с праз и сирене

Шарена баница с праз и сирене
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 710
от:
Леля Радка
52 години от Велико Търново

Продукти

  • 500 мл хладка вода
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 кг брашно
  • половин кг сирене
  • 8 яйца
  • 100 г масло
  • 4-5 стръка праз
  • олио
  • 1 ч. л. сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Замесете тестото с 500 мл хладка вода, 1 с. л. олио, 1 с. л. оцет, 1 ч. л. сол и брашно около 1 кг. След това го разделете на две. Едната част оставете да почива, а другата разделете на 6-7 питки. Оставете ги настрани да почиват, докато приготвите плънката. В една купа изсипете половин кг сирене и 4 яйца - може тук да прибавите и разтопеното масло от 100 г. В друга купа сложете 4-5 стръка праз нарязани на дребно. Изсипете праза в тиган и запържете с 1 чаена чаша олио, 1 ч. л. сол и черен пипер. Щом омекне го махнете от котлона и прибавете 4 яйца. От топчетата тесто разточете кори и сложете от плънката. Първата кора със сирене. От втората половина тесто направете с праз по същия начин. Разделете на 6-7 топчета, разточете ги и сложете от плънката. Увийте ги заедно в една тава поръсена с олио. Печете на 200 градуса за около 40 минути.