Рецепти » Десерти » Козунак » Шарена козуначна питка за Великден

Шарена козуначна питка за Великден

Шарена козуначна питка за Великден
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 787
от:
Iva Kostova
47 години

Продукти

  • 500 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 40 г мая
  • 125 г захар
  • 80 г масло
  • 2 яйца
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия
  • 1 ч. л. портокалова кора
  • 50 г бадеми
  • 1 жълтък
  • 50 г маково семе

Начин на приготвяне

Смесете в една голяма купа 500 г брашно, 250 мл прясно мляко, 40 г мая, 125 г захар, 80 г масло, 2 яйца, 1 щипка сол и 1 ванилия. Омесете меко тесто. Разделете го на три части, като едната я смесете с настърганите портокалови кори, а другата със смлените бадемови ядки, третата я смесете с маковото семе. Всяка част оформете на руло, трябва да получите три рула, които разтеглете и заедно ги сплетете като плитка. Сложете козунакът в една тава, посипана с брашно и го оставете да престои за 30 минути, намажете го с един разбит жълтък и печете в предварително загряна фурна до златист цвят.