Рецепти » Десерти » Торти » Шоколадова торта без брашно с кафе, кестени и вишни от консерва

Шоколадова торта без брашно с кафе, кестени и вишни от консерва

Шоколадова торта без брашно с кафе, кестени и вишни от консерва
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 505
от:
Надя
44 години от Русе

Продукти

  • 200 г черен шоколад - 70% какао
  • 200 г масло
  • 300 г сварени и обелени кестени
  • 200 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 с. л. бренди, коняк или ликьор
  • 2 ч. л. екстракт ванилия
  • 1 чашка силно кафе
  • 1 консерва вишни в сироп
  • За крема:
  • 200 мл гъста сметана
  • 2 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. коняк
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • За сиропа:
  • сироп от вишни
  • 1 ч. л. вишнев ликьор - вишновка
  • 1 лъжичка пудра захар

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 150 градуса. Разтопяваме черният шоколад заедно с маслото в една стъклена или керамична купа на водна баня. Разбиваме белтъците в един съд на твърд сняг. Междувременно слагаме останалите продукти за тортата във блендера и ги смиламе напълно до гладка смес. Подготвяме една форма за торта с подвижно дъно и я намазваме с масло, след това покриваме дъното с хартия за печене. След като шоколадът и маслото се разтопят добре ги изливаме във блендера при останалите продукти. Добавяме тази смес към разбитите белтъци, разбъркваме ги добре и добавяме вишните. Изливаме сместа в приготвената форма за торта. Печем блата във фурна за 1 час (проверяваме готовността на блата след 45 минути с клечка за зъби, която да излиза суха). Оставяме блата да се охлади във формата, след това го покриваме и го прехвърляме в хладилника да се охлади. След това приготвяме сиропа, като изсипем всички продукти в един дълбок тиган и ги варим на бавен огън, докато сиропа се сгъсти добре. Дърпаме го от огъня и го оставяме настрани. На следващият ден разбиваме сметаната, добавяме коняка и захарта. Изваждаме тортата от формата, нарязваме я и я пълним със сметановия крем. Украсяваме тортата с вишни, сироп и пудра захар.