Рецепти » Десерти » Торти » Шоколадова торта по Виенски

Шоколадова торта по Виенски

Шоколадова торта по Виенски
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 866
от:
Radka Marinova
48 години

Продукти

  • 500 г черен шоколад
  • 200 г масло
  • 120 г пудра захар
  • 2 с. л. брашно
  • 4 яйца
  • 150 г бял шоколад
  • 400 мл сметана
  • 2 с. л. ром
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

Пригответе блатът на тортата, разтопете на водна баня черния шоколад (300 г). В един съд разбийте маслото със 100 г пудра захар, след това добавете жълтъците един по един, охладеният черен шоколад, брашното и разбитите на сняг белтъци с една щипка сол. Излейте сместа в една намаслена кръгла форма с диаметър 24 см., и печете блата за около 40 минути в загряна фурна на 180 градуса. Центърът на блата може да е леко кремообразен. Извадете го от формата и го охладете. Загрейте сметаната на котлона и към нея добавете 200 г черен шоколад. Когато се разтопи шоколадът дръпнете съда от огъня, охладете крема в хладилник, оставете го за най-малко 2 часа. След това разбийте охладената смес с миксер на пухкав крем, като добавите и рома. Нарежете блатът на два блата и ги напълнете с 2/3 от крема. Останалият крем използвайте за украса. Намажете тортата с тънък слой крем отгоре и отстрани. За да украсите тортата използвайте бял шоколад или тъмен шоколад - оцветени различно. Разтопете ги на водна баня по отделно и ги оформете с шприц или друга техника (или пък можете просто да ги натрошите отгоре).