Рецепти » Десерти » Сладки » Сиропирани усукани сладки

Сиропирани усукани сладки

Сиропирани усукани сладки
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 514
от:
Elena Krumova
41 години

Продукти

  • 2 яйца
  • 250 г брашно
  • 100 мл сметана
  • 100 г масло
  • 2 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • олио
  • За сиропа:
  • 700 г захар
  • 240 мл вода
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 2 щипки канела
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта в една купа. След това добавете студеното масло нарязано на кубчета и разбъркайте добре. Разбийте яйцата и към тях добавете сметаната, разбийте отново и добавете брашнената смес. Омесете тестото с ръце докато получите хомогенна смес. Така получената топка тесто оставете да престои покрита в хладилник за 2 часа. След това разточете тестото на плот с дебелина от 0,5 см, нарежете го на ленти с дебелина от 8х2 см. Всяка лента сгънете по средата и я усучете внимателно, краищата на лентите трябва да са добре свързани. Загрейте олиото с маслото в един дълбок тиган и запържете сладките до златисто кафяв цвят, като по време на пърженето намалете температурата на огъня. Извадете сладките от тигана и ги оставете върху салфетка да се отцедят. Пригответе сиропа. В една тенджера добавете захарта, канелата, ваниловия екстракт, водата и настъргания джинджифил. Оставете сместа да ври на умерен огън за около 10 минути. Малко след това дръпнете сиропа от огъня и го разделете в две купички. Едната купа дръжте в хладилника да се охлади. В охладеният сироп потопете горещите сладки, които след това потопете и в топлия сироп, за по-кратко време (за няколко секунди) и сервирайте.