Рецепти » Десерти » Сладкиши » Сладкиш с карамелизирани ябълки

Сладкиш с карамелизирани ябълки

Сладкиш с карамелизирани ябълки
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 929

Продукти

  • Блат:
  • 300 гр. бисквити
  • 125 гр. масло 140 гр. захар
  • 5 средни ябълки, обелени, изчистени и нарязани на резенчета
  • 1 с.л. ром (бренди или друг ароматен алкохол) Заливка:
  • 250 мл. течна сметана, подсладена
  • 1 ч.л. ванилов екстрат
  • 4 жълтъка кръгла тавичка с диаметър 23-26 см.

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на ситно. Добавете към тях разтопеното краве масло и разбъркайте добре - до еднородна смес. Разстелете сместа в тавичката като оформите ръбовете. Не е необходимо да се намазва тавичката с мазнина. Изсипете захарта в голям тиган и гответе докато се карамелизира. Добавете в тигана нарязаните на резенчета ябълки и гответе като внимателно разбърквате докато карамела се разтвори( ябълките пуската сок и карамела първоначално се повтърдява) и ги покрие от всички страни. Добавете алкохола, разбъркайте и свалете от огъня. Разстелете карамелизираните ябълки върху бисквитения блат. Разбийте жълтьците и ги смесете със сметаната, смесена с ваниловия екстракт. Залейте ябълките със сместа и поставете в загята до 150-160 градуса фурна и печете около 40 мин. След като извадитете сладкиша от фурната го оставете да изстине напълно във формата преди да го вадите.