Рецепти » Консервиране » Конфитюр » Сладко от малини

Сладко от малини

Сладко от малини
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 525

Продукти

  • 1,2 – 1,3 кг. малини
  • 1 кг. захар
  • 1 ч. ч. вода
  • 1 ч. л. суха лимонена киселина

Начин на приготвяне

За да се запазят цели плодовете, трябва да подберете здрави, добре узрели, пресни и достатъчно твърди малини. Измийте ги с вода, почистете ги внимателно от дръжките, без да разкъсате плодът. Пригответе сироп от 1 кг. захар и 1 ч. ч. вода, който варете докато се стопи захарта. Поставете на всеки килограм захар по 1 кг. измити, почистени и отцедени плодове, и варете сместа на тих огън. Редовно отпенвайте с решетъчна лъжица, като малините внимателно ги притискате с лъжицата, за да не разкъсате плодът. След като се сгъсти сиропа и сте проверили гъстотата, разтворете 1 ч. л. лим. киселина в 1 с. л. вода, прибавете го към сладкото и варете още 2–3 минути. Готовото сладко налейте в подходящи чисти и сухи буркани, и съхранявайте в сухи и хладни помещения.