Рецепти » Десерти » Сладкиши » Смокинов сладкиш с винен сос

Смокинов сладкиш с винен сос

Смокинов сладкиш с винен сос
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 507
от:
Вики
46 години от София

Продукти

  • 3/4 чаша червено вино Портвайн
  • 1 чаша мед
  • 2 тънки резена лимон
  • 16-20 пресни смокини
  • 1 и 1/2 чаши пшеничено брашно
  • 1/2 чаша царевично брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сол
  • 1/4 чаша захар
  • настърганата кора на половин лимон
  • 1 и 1/2 резена несолено масло
  • 3 големи яйца
  • 1 ч. л. ванилов екстракт, течна ванилия или ванилова есенция

Начин на приготвяне

Разбъркваме добре червеното вино с 1/2 чаша мед, добавяме сместа в един малък и дълбок тиган. Добавяме и резените лимон и загряваме на котлона, оставяме докато кипне на среден огън. След това намаляме температурата на котлона. Добавяме нарязаните смокини и покриваме с капак, готвим за 4-6 минути, или докато смокините омекнат добре, но внимаваме да не се разпаднат. С помощта на решетъчна лъжица прехвърляме смокините в една отделна купа. Увеличаваме огъня и варим течността за 15 минути, докато се сгъсти леко. Сиропът трябва да полепва по метална лъжица. Сваляме от огъня и оставяме сиропа да се охлади настрани. Слагаме решетката на фурната в средата и загряваме фурната на 190 градуса. Намазваме една форма с подвижно дъно, с диаметър от около 20 см. Покриваме дъното с хартия за печене и намазваме хартията. Поръсваме с брашно и изтупваме излишното количество. В една купа разбиваме пшениченото брашно с царевичното брашно, бакпулвера и солта. В отделна купа добавяме захарта и лимоновия сок, стриваме с пръсти докато захарта се овлажни и след това добавяме останалото масло. С миксер разбиваме маслото и захарта на средна скорост докато стане сместа кремообразна, разбиваме за около 3 минути. Добавяме яйцата едно по едно, като разбиваме по 1 минута след всяко яйце. Изливаме останалото количество мед и добавяме ванилията (ванилов екстракт, течна ванилия или ванилова есенция), разбиваме за 2 минути с миксера. Намаляме скоростта на миксера и добавяме сухите съставки, разбъркваме отново докато всичко се смеси добре. Тестото трябва да е доста гъсто. Изливаме го в приготвената форма и тръскаме формата, за да се разпредели равномерно тестото. Покриваме го отгоре с пошираните смокини. Печем във фурната за 55-60 минути, или докато сладкишът се надигне и стане със златисто кафяв цвят, проверяваме готовността му с клечка (тя трябва да излиза суха). Прехвърляме сладкишът върху решетка и го охлаждаме за 10 минути преди да го освободим от формата с помощта на остър нож. Охлаждаме го още и го поднасяме леко топъл на стайна температура, сервираме го поръсен с винения сос.