Рецепти » Основни » Пържоли » Стек Сейлсбъри от телешка кайма с гъбен сос

Стек Сейлсбъри от телешка кайма с гъбен сос

Стек Сейлсбъри от телешка кайма с гъбен сос
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 445
от:
Neli Iovkova
43 години

Продукти

  • 1 кг телешка кайма
  • 4 яйца
  • 5–6 с. л. галета
  • 1 ч. л. риган
  • 20 г краве масло
  • 1 глава лук
  • сол
  • черен пипер
  • За гъбения сос:
  • 250 г гъби Печурки
  • 50 г краве масло
  • 1 с. л. брашно
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 150 мл телешки бульон
  • 150 мл сметана
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Омесете в един съд телешката кайма заедно с яйцата и галетата, добавете риган, сол и черен пипер на вкус. В един тиган загрейте маслото и запържете в него ситно нарязания лук. Охладете лукът и го добавете в сместа с каймата. Оформете бургерите и ги запечатайте в грил тигана, печете ги и от двете страни, след това ги прехвърлете в една тава. Нарежете гъбите Печурки на филийки и ги запържете в сгорещеното масло. Добавете брашното, разбъркайте добре и добавете стръковете прясна мащерка. След това изсипете телешкият бульон и сметаната, предварително затоплени, за да не стане соса на бучки. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Залейте бургерите със соса (махнете преди това стръковете мащерка) и печете във фурна загряна на 180 градуса за 15 минути. Поднесете стековете с гарнитура от картофено пюре или задушени зеленчуци.