Рецепти » Супи » Студена царевична супа

Студена царевична супа

Студена царевична супа
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 396
от:
Надя
43 години от Русе

Продукти

  • 9 кочана прясна царевица
  • 1/2 чаша нарязани листа босилек
  • сол
  • 1/4 чаша зехтин

Начин на приготвяне

В една тенджера с подсолена вода сварете кочаните царевица в продължение на 2-3 минути. След това с остър нож изрежете зърната на кочаните и ги пюрирайте във блендер или кухненски робот с 4 чаши вода. Полученото пюре прецедете през ситна цедка или марля. Изхвърлете твърдите частици. Така приготвената супа посолете със сол на вкус и охладете за най-малко 3 часа преди да я сервирате. През това време потопете листата босилек за две-три секунди във вряща вода. Извадете ги и ги изплакнете веднага със студена вода. След това ги потопете във вода с лед. Изплакнете ги отново. Пасирайте босилекът във блендер с 1/2 ч. л. сол и зехтина. Сервирайте супата поръсена с босилековия зехтин.