Рецепти » Основни » Свински медальони с гъби на тиган

Свински медальони с гъби на тиган

Свински медальони с гъби на тиган
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 3103
от:
Надя
44 години от Русе

Продукти

  • около 900 гр свинско бонфиле
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 с.л. краве масло
  • 1 средна глава лук, нарязана на много ситно
  • около 300 гр. малки пресни печурки, нарязани на тънки филийки
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. пилешки бульон (или зеленчуков)
  • 4 с.л. сметана
  • около 1/4 ч.ч. магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне

Свинското бонфиле се почиства от ципата и се отстраняват всички мазнини. Нарязва се на медальони дебели около 5 см. Поставят се върху равна повърхност (с една от отрязаните страни надолу) и с длан се натискат, за да се поизтънят леко. Подправят се от всички страни със сол и черен пипер. Зехтина и 1 с.л. от маслото се загряват в голям тиган при висока температура. Когато мазнината се сгорещи се добавя половината от месото и се пържи докато покафенее около 2-3 мин. Обръщат се и се пържат още около 2 минути. Изваждат се и пърженето се повтаря и с останалите медальони. Изхвърля се цялата използвана мазнина от тигана. Останалите 2 с.л масло се разтапят в тигана. Добавя се ситно нарязания лук, 1-2 щипки сол и се готви около 30 секунди като с дървена лъжица се остържат всички частици от пърженето на месото. Добавят се нарязаните гъби и се задушават докато водата, отделена от гъбите се изпари и те започнат да стават златисти. Подправя се със сол, поръсва се брашното в тигана, разбърква се и след това се добавя виното. След като виното се изпари, се добавя пилешкия или зеленчуковия бульон и се готви докато се изпари наполовина. Добавя се сметаната и магданоза и се връщат медальоните в тигана, заедно с всички отделени сокове. Готви се, като се обърне месото поне веднъж около 4-5 минути (месото трябва да се усеща стегнато при натиск, а в центъра да е съвсем леко розово). Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се сервира.