Рецепти » Основни » Пържоли » Свински вратни пържоли с масло и гъби

Свински вратни пържоли с масло и гъби

Свински вратни пържоли с масло и гъби
Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1047
от:
Леля Радка
51 години от Велико Търново

Продукти

  • 600 г свинско вратно месо
  • 300 г пресни гъби Печурки
  • 500 г картофки
  • 1 глава червен лук
  • 1/2 ч. ч. топла вода
  • половин кубче телешки бульон
  • 50 мл бяло вино
  • 2 ч. л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 3 с. л. краве масло
  • 1 1 ч. л. вегета

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на пържоли и леко ги начукайте с чукче. Посолете ги със сол и черен пипер на вкус. В един тиган с малко мазнина /половината от олиото/ ги запържете до златист цвят. В една купа сложете нарязаните на колелца картофи. Посолете ги леко, добавете вегетата, черен пипер и останалото олио. Леко запържете нарязаните гъби Печурки в 1 с. л. краве масло. Извадете ги. В същият съд сложете нарязания лук и го задушете докато омекне. Загрейте 2 лъжици краве масло, прибавете брашното и запържете. Пасирайте лукът и го добавете към брашното, заедно с виното и разтвореният във водата телешки бульон. Оставете сместа за 2-3 минути да къкри на слаб котлон. Дръпнете сосът от огъня, добавете черния пипер, разбитата на гладко сметана и гъбите. В една тава изсипете 2/3 от соса, върху него наредете свинските вратни пържоли. Отгоре изсипете останалият сос - 1/3. Отстрани на месото наредете овкусените картофи. Печете във фурна загряна на 180 градуса за около 1 час.