Рецепти » Основни » Свинско филе, печено в кора от ябълки

Свинско филе, печено в кора от ябълки

Ябълките подхождат много на свинското месо. Пикантният вкус на кората се дължи на сладко-лютивия джинджифил и бахара.

Свинско филе, печено в кора от ябълки
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 496
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 2 парчета свинско контрафиле (всяко по около 400 г)
  • сол
  • млян черен пипер
  • 2 с.л. олио
  • За ябълковата кора:
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. ябълково пюре
  • 2 с.л. портокалов сок
  • 3 с.л. соев сос
  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах
  • 1/4 ч.л. бахар

Начин на приготвяне

За ябълковото пюре: изчистваме ябълките, настъргваме на едро и задушаваме с няколко капки лимон и захар. За месото: загряваме фурната предварително на 240 градуса. Подсушаваме месото и го натриваме със сол и млян черен пипер от всички страни. В тиган с олио го изпържваме отвсякъде на силен огън и го изваждаме. За ябълковата кора изчистваме лука и чесъна, после ги нарязваме на много ситно. Слагаме ги в тигана, в мазнината от пърженето, и запържваме до златисто на среден огън. Разреждаме с ябълковото пюре и портокаловия сок, подправяме с динджифила и бахара. Полагаме изпърженото месо в огнеупорен съд и намазваме ябълковия сос. Покриваме съда с алуминиево фолио и пъхаме на най-долната решетка на фурната. Задушаваме 15 минути. Намаляваме фурната на 200 градуса и печем месото без фолио още 10-15 минути, докато кората стане кафява. Ябълковото пюре съдържа захар, затова приготвената по рецептата кора може да покафенее бързо. Ако е необходимо, можем да оставим фолиото и за второто печене.


Хранителна стойност за една порция:

230 kcal, 21 г белтъчини, 12 г мазнини, 7 г въглехидрати.