Рецепти » Основни » Сьомга в пикантен сос от червени чушки

Сьомга в пикантен сос от червени чушки

Крехката риба и лекият зеленчуков сос са чудесна комбинация, от която можем да приготвим вкусно нискокалорично ястие. Рибата съдържа ценни хранителни вещества.

Сьомга в пикантен сос от червени чушки
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 546
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 2 големи червени чушки
  • 4 парчета сьомга (всяко по около 180г)
  • 3 с.л. лимонов сок
  • сол
  • млян черен пипер
  • 1 кг зелени аспержи
  • 1 щипка захар
  • 20 г масло
  • 3 скилидки чесън
  • 1 средно люто чушле
  • 3 ч.л. олио
  • 2 с.л. прясна сметана

Начин на приготвяне

Загряваме предварително фурната на 250 градуса. Поставяме чушките върху покритата с алуминиево фолио скара и печем около 20 минути, докато по кожата се образуват мехури. Напръскваме рибата с лимонов сок и я натриваме със сол и черен пипер. Покриваме и слагаме в хладилника. Обелваме аспержите и отрязваме краищата. Кипваме обилно количество вода със сол, захар и масло, пускаме в нея аспержите, захлупваме и варим на среден огън 15 минути. Изваждаме, отцеждаме и държим на топло. Изваждаме чушките от фурната, оставяме да се охладят малко, обелваме и изчистваме от семенниците. Изчистваме чесъна. Разрязваме на две лютото чушле, изчистваме от семенника, измиваме и нарязваме на ситно. Задушаваме пресования чесън в 1 ч.л. олио, добавяме лютото чушле и червените чушки и пържим заедно още 5 минути. Разреждаме със сметаната, пасираме, посоляваме, подправяме с останалия лимонов сок. Връщаме обратно в тигана и държим топли на възможно най-тихия огън. Намазваме скарата с останалото олио, нареждаме резените риба отгоре и печем около 6 минути, като през това време ги обръщаме веднъж. Изсипваме върху чиния соса, а отгоре нареждаме парчетата риба и поднасяме.


Хранителна стойност за една порция:

460 kcal, 42 г белтъчини, 32 г мазнини, 7 г въглехидрати.