Рецепти » Основни » Тамалес

Тамалес

Тамалес
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 854
от:

Продукти

  • За питките:
  • 3 ч. ч. затоплено царевично брашно
  • 3/4 ч. л. сол
  • 4 1/2 ч. ч. хладка вода
  • За плънката:
  • 1 с. л. олио
  • 4 скилидки чесън
  • 3 средно големи глави лук
  • 4 домата
  • 1 и 1/2 ч. ч. сварена леблебия
  • 1/4 ч. ч. каперси
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. сол
  • 1/4 ч. л. черен пипер
  • 20 броя фолио с размери 25х25 см
  • връвчици

Начин на приготвяне

Смесваме брашното със солта. Постепенно добавяме водата като разбъркваме непрекъснато докато получим гладко и лепкаво тесто. Оставяме сместа настрани да престои за 10 минути. Запържваме нарязаните лук и чесъна в един тиган поръсен с олио, пържим докато лукът стане прозрачен. След това добавяме обелените и нарязани домати, сварената леблебия, каперсите и подправките, разбъркваме ги добре и ги пържим на слаб огън за 5 минути. След това сглобяваме тамалеса, навлажняваме центъра от едната страна на банановия лист или фолиото с част от соса. След това взимаме част от тестото и с помощта на ръцете си оформяме квадрат с размери 10х10 см. и дебелина 1 см. Поставяме го в центъра на банановия лист. Изсипваме част от соса в центъра на този квадрат, така че да оставим суха 2 см. ивица в продължение на целия квадрат. След това взимаме другата част от тестото и го оформяме на същия квадрат, който поставяме върху първия и се уверяваме, че е покрил цялата плънка. Притискаме с пръст четирите страни на квадрата, за да запечатаме добре краищата, така че плънката да не може да излезе. Завиваме банановото листо или фолио около питката и го връзваме с връв, така че да заприлича на малък пакет. Нареждаме тамалесите в една голяма тенджера, покриваме ги с вода, затворяме тенджерата с капак и ги задушаваме за 1 час. Ако водата намалее прекалено добавяме още вода. Консумираме тамалесите като ги обелим, банановите листа не се ядат.