Рецепти » Десерти » Баклава » Традиционна баклава за Бъдни вечер

Традиционна баклава за Бъдни вечер

Традиционна баклава за Бъдни вечер
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 3332

Продукти

  • 1 опак. кори за баница
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 1 опак. бакпулвер
  • 1 ч.ч. орехи За сиропа:
  • 1 лимон
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода Време: 40 минути

Начин на приготвяне

Маслото (125 г) се разтопява. Половината кори се редят в тава, като между тях се ръси по малко масло. Слага се плънката, приготвена от разбитите яйца (4 бр), захарта (1 ч.ч.), брашното (1 ч.ч.), бакпулвера и счуканите орехи (1 ч.ч.). Отново - кори, поръсени с масло (половината масло трябва да остане). Баклавата се нарязва на парчета и се залива с останалото масло и се пече. Сварява се сироп от захар (2 ч.ч.) и вода (2 ч.ч.). Прибавя се настърганата кора от лимон и малко от сока му. Изстиналата баклава се залива с горещия сироп и се оставя да престои една нощ.