Рецепти » Основни » Традиционна коледна пуйка

Традиционна коледна пуйка

Традиционна коледна пуйка
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 459

Продукти

  • 1 пуйка (заедно с дреболиите)
  • 200 гр ориз
  • 125 гр масло
  • 70 гр стафиди
  • 70 гр лук (кромид)
  • 1/6 пак. канела на прах (по желание)
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне

Осолете птицата добре отвън и отвътре и оставете да престои така известно време. През това време сварете вътрешностите й в подсолена вода и ги накълцайте на дребно. Лука нарежете на ситно и го задушете в няколко с.л. масло до омекване, след това добавете изчистения ориз и бъркайте, докато стане прозрачен. Прибавете към сместа 1 1/2 ч.ч. от водата, в която са врели дреболиите, и оставете на тих огън, докато оризът набъбне. Щом течността се поеме от ориза, добавете нарязаните дреболиите, стафидите, подправки на вкус и ситно нарязания магданоз. С получената плънка напълнете пуйката и зашийте отвора добре. Прехвърлете птицата в подходяща тава, намазана с малко, излейте отстрани 1 чаена чаша от бульона и печете в умерена фурна, докато пуйката се зачерви и месото се изпече добре отвътре. От време на време може да заливате птицата със соса от тавата, за да не изсъхне месото. По желание може да добавите в тавата някаква гарнитура - нарязани картофи или кисело зеле.