Рецепти » Десерти » Сладкиши » Целувчен сладкиш с френско грозде

Целувчен сладкиш с френско грозде

Целувчен сладкиш с френско грозде
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 660

Продукти

  • 250 г размекнато масло
  • 180 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 шушулка бурбон ванилия
  • 5 бр. яйца
  • 500 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 200-250 мл прясно мляко
  • За целувчената глазура:
  • 4 бр. белтъка
  • 1 ч.л. лимонтозу
  • 500 г френско грозде

Начин на приготвяне

Включете фурната на 180 С. Разбийте маслото със захарта и бурбон ванилията. Добавете едно по едно яйцата в сместа и разбийте. Смесете брашното с бакпулвера и разбивайки редувайки го с млякото прибавете към сместа. Тестото не трябва да бъде прекалено течно, така че можете да използвате само 200 мл прясно мляко. Разсипете равномерно в тавата и го загладете. Печете в гореща фурна 25-30 минути. Разбийте белтъците на твърд сняг със захарта и лимонтозуто. В 2/3 от белтъчната смес изсипете почистеното от дръжките френски грозде. Изсипете целувчената смес върху кейка, върнете обратно във фурната и печете още 25-30 минути. Извадете кейка и добавете останалата целувчена смес и върнете обратно във фурната за 10 минути като печете само отгоре докато глазурата придобие златист цвят. Нарежете на квадратчета и сервирайте с мента. Забележка: може да се използват други плодове, вместо френско грозде - например нектарини, ягоди и пр.