Рецепти » Консервиране » Туршия » Туршия със зелени маслини

Туршия със зелени маслини

Туршия със зелени маслини
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 776

Продукти

  • 5 кг пресни зелени маслини
  • 1 ч.ч. сол
  • 1 1/2ч.ч. лимонов сок
  • 12 чаши вода
  • 250 г люти чушлета (червени)
  • 100 г люти чушлета зелени нарязани на колелца
  • 1 кг лимони, нарязани на кубчета (заедно с кората)
  • зехтин
  • по желание клонки розмарин и обелени скилитки чесън

Начин на приготвяне

Маслините с голям речен камък една по една се смачкват леко с удар, докато се пукне от единия край. Или на всяка една й се прави по три разреза от към дръжката до връхчето й. Слагат се в една кофа и се заливат с вряла вода. Всеки ден им се сменя водата, но се заливат вече със студена вода... и така докато се махне горчивината им. След това се смесват със зелените, нарязаните чушки; червените, цепнати само откъм връхчето, нарязаните лимони и се заливат със сместа от водата, лим. сок и солта. Покрива се кофата. След 1 седмица ги изваждаме от маринатата и нареждаме в буркани (заедно с по някоя скилитка чесън и клонче розмарин, ако желаете). Заливаме ги със зехтин и така можем да ги запазим години. Ако ги затвотим в буркани заедно с маринатата им, ще издържат 2-3 месеца. След това омекват.