Рецепти » Тестени » Хляб » Въздушен индийски хляб

Въздушен индийски хляб

Въздушен индийски хляб
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 921

Продукти

  • 200 г брашно
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. олио
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 80 мл топла вода
  • олио за пърженето
  • брашно за разточването

Начин на приготвяне

Смесват се брашното, солта, кимионът и маята. Добавят се киселото мляко и водата, и се омесва тесто. Оставя се 15-20 минути на топло да втаса. Тестото се премесва още веднъж и се разделя на 8 топчици. Всяка топчица се разточва върху набрашнена повърхност на малък кръг, който се пуска в сгорещеното олио и се изпържва от двете страни. Олиото трябва да е горещо като за мекици и толкова дълбоко, че пуснат в него тестеният кръг да потъне изцяло и олиото да го покрие. По време на пърженето се издува и става на балон. Бачура могат да се направят и големи, но е нужно доста повече олио в голяма тенджера. Най-икономично е в малка тенджерка. Непосредствено след изваждането хлебчетата са твърди, но след около минута-две омекват.