Рецепти » Десерти » Сладкиши » Въздушен карамелен сладкиш с течна сметана

Въздушен карамелен сладкиш с течна сметана

Въздушен карамелен сладкиш с течна сметана
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 597
от:
Надя
43 години от Русе

Продукти

  • 4 яйца
  • 200 мл течна сметана
  • 1 ч. ч. захар
  • 240 г брашно
  • 1 ванилия
  • 1 бакпулвер
  • За глазурата:
  • 1/3 ч. ч. захар
  • 100 мл прясно мляко или сметана
  • 1 с. л. брашно

Начин на приготвяне

Първо направете карамелената смес, като половината от захарта се карамелизира с малко вода в един съд, изчакайте захарта да се разтопи докато стане със златист цвят. След това добавете половината от течната сметана и разбъркайте добре сместа, до пълното разтваряне на карамела. След като изстине карамелът към него добавете две яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбийте добре сместа с миксер. След това направете ваниловата смес от другите 2 яйца, разбийте ги с миксер. Към тях добавете останалата захар, останалата течна сметана, бакпулвера, брашното и ванилията. Глазурата направете с 1/3 ч. ч. захар, добавете 100 мл прясно мляко или сметана, в тази смес разтворете 1 с. л. брашно и разбъркайте сместа докато заври на огъня. В кексова форма или друга форма за сладкиш изсипете двете смеси на етажи. Печете сладкишът във фурна загряна на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне сладкишът включете фурната на горен реотан. Добре охладеният сладкиш полейте с приготвената глазура и сервирайте.