Рецепти » Тестени » Козунак » Великденски козунаци

Великденски козунаци

Великденски козунаци
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 438

Продукти

  • 1 кг. брашно
  • 7 яйца
  • 200 гр. масло
  • 250 гр. прясно мляко
  • 20 гр. мая
  • 250 гр захар
  • 1/4 лимон
  • щипка сол
  • бадеми
  • стафиди

Начин на приготвяне

Размийте маята в малко хладно мляко, прибавете малко захар, щипка сол и 3 с. л. брашно. След като разбъркате добре поръсете с брашно и оставете да втаса за около 20 мин. Пресейте брашното и направете под формата на венец. Разтопете маслото. Смесете млякото със захарта и го затоплете. Яйцата се разбиват хубаво с тел. В средата на венеца изсипете половината масло, яйцата, млякото със захарта, маята и сока от лимона. Омесете докато се поеме всичкото брашно, като малко по малко трябва да добавяте останалото масло. Оставете тестото на топло да втаса. Омесете отново и оформете козунаците. Поставете ги в съда, в които ще се опекат, те трябва да заемат място 1/2 от съда. Оставете ги така да втасат. По желание можете да сложите стафиди и бадеми между плитките на козунака. Накрая намажете с 1 разбито яйце, поръсете ги със захар и ги украсете с обелени бадеми. Пекат се в умерена фурна.