Рецепти » Тестени » Пити » Великденски венци за яйца

Великденски венци за яйца

Великденски венци за яйца
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 584
от:
Надя
44 години от Русе

Продукти

  • 5 яйца
  • 3/4 ч. ч. олио
  • 1 ч. ч. нарязани орехи
  • 1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
  • 25 г мая
  • кората на 1 лимон
  • брашно
  • боядисани великденски яйца

Начин на приготвяне

Смесете в една купа петте яйца с олиото, нарязаните на ситно орехи, прясното мляко, маята, настърганата кора на един лимон и брашното (без боядисаните яйца). Замесете меко тесто (използвайте толкова количество брашно, колкото тестото да стане меко). След това оставете тестото на топло място да втаса за около 30 минути. След това накъсайте тестото на топки, които без да месите допълнително оформете на дълъг фитил, около 30 см., усучете го и го завийте на венец. След това краят на венеца подпъхнете отдолу. Така получените венчета наредете в една тава на разстояние едно от друго. След като втасат, ги намажете с един разбит жълтък и ги изпечете на умерено загряна фурна. В средата на всеки венец забодете по 1 боядисано яйце.