Рецепти » Десерти » Сладкиши » Ябълков сладкиш по шведски

Ябълков сладкиш по шведски

Ябълков сладкиш по шведски
Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1121

Продукти

  • 1 кг ябълки
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 1 ч.ч. натрошени орехи
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч. галета
  • 125 г масло

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват, маха се семенната част и се нарязват на продълговати парчета. В отделен съд се смесват стафидите, натрошените орехи, захарта, канелата и галетата. В намазана с масло тава се нареждат пласт ябълки, поръсва се със захарната смес, после отново се редят ябълки и така докато свършат продуктите. Най-отгоре се разпределя на парченца маслото. Сладкишът се пече във фурната (180-200 С) докато добие златиста коричка. За предпочитане е да се консумира студен, поднесен с топка сладолед или ванилов сос.