Рецепти » Десерти » Сладкиши » Ябълков сладкиш с маслени трохи

Ябълков сладкиш с маслени трохи

Ябълков сладкиш с маслени трохи
Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1128

Продукти

  • 400 г. брашно
  • 1 кубче мая
  • 200 мл. хладко мляко
  • 50 г. захар
  • 100 г. разтопено масло
  • половин ч.л. сол
  • плънка:
  • 1,5 кг. ябълки
  • трохи:
  • 300 г. брашно
  • 150 г. захар
  • 200 г. масло

Начин на приготвяне

Тесто: Маята с млякото и малко от захарта се разбъркват и сместа се оставя да се понадигне. Брашното и останалата захар се слагат в купа, добавя се с леко разбъркване маята и се оставя за 15 минути. Добавя се маслото и захарта и с извитите бъркалки на мискера се разбърква гладко тесто, което се оставя на топло или на водна баня за 45 минути. Ябълките се обелват, нарязват на 10-12 парчета, зависи от големината им, поръсват се с лимонов сок и се оставят настрана. В намаслената тава се разстила тестото и се нареждат ябълките, като всеки резен застъпва стъпаловидно предния. Оставя се настрани, пак да се понадигне, докато се приготвят трохите. Трохите: брашното и захарта се слагат в купа, добавя се маслото на малки парченца, слага се по желание на вкус канела и се разбърква със същите бъркалки тесто, което трябва да бъде като едри трохи. Получава се гладко тесто, което настъргваме отгоре на едрото ренде. Пече се в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 30 минути. След като се изпече и леко охлади, може да се наръси с едра кафява захар.