Рецепти » Десерти » Сладкиши » Ябълкова пита с карамел

Ябълкова пита с карамел

Ябълкова пита с карамел
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 555
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • 400 г брашно
  • половин чаена лъжичка сол
  • 220 г масло
  • 2 жълтъка
  • За приготвяне на карамела:
  • 200 г захар
  • 3 супени лъжици вода
  • 200 г сметана
  • 6 супени лъжици портокалов сок
  • 1 ванилия
  • 1/4 чаена лъжичка сол
  • 6 ябълки
  • сокът от 1 лимон
  • 1 супена лъжица брашно
  • 2 супени лъжици канела
  • 50 г масло
  • 4 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици канела
  • За глазурата:
  • 2 белтъка
  • 3 супени лъжици студена вода

Начин на приготвяне

Смесваме в една купа брашното със солта, бързо добавяме маслото и измесваме с пръсти, докато получим тесто на трохи. Разбиваме в друга купа жълтъците и ги добавяме към брашното. Замесваме сместа докато се събере в тесто (ако тестото е сухо, тогава добавяме три супени лъжици вода). Оформяме тестото на две топки, увиваме ги с прозрачно фолио и ги поставяме в хладилник да престоят за поне 1 час. През това време приготвяме карамела. В един съд изсипваме захарта с 3 супени лъжици вода и ги поставяме на умерен огън. Варим ги докато захарта стане на карамел (варим за около 10 минути), без да разбъркваме сместа, а при необходимост, разклащаме съда. Когато карамелът е готов махаме карамелът от огъня и внимателно разбъркваме вътре сметаната, сока от портокала, ванилията и солта. Връщаме сместа на огъня и за кратко време разбъркваме, докато сместа стане гладка. Оставяме сместа да се охлади на стайна температура. След това обелваме ябълките и ги нарязваме на парчета. Слагаме ги в един съд със студена вода, в която предварително сме добавили лимоновият сок, за да не потъмнеят. Отцеждаме ги и добавяме една супена лъжица брашно и 2 супени лъжици канела. Загряваме фурната на 200 градуса. Измесваме първата топка тесто. Взимаме една тава за печене и я намазваме с масло и я поръсваме с брашно. Разтегляме тестото върху дъното на тавата. Отгоре поставяме един слой ябълки и след това го заливаме със слой карамел. Повтаряме така, докато свършат продуктите. Върху последният слой от ябълки разпределяме няколко парчета масло. Краищата на тестото намазваме с белтъците разбити в студената вода. С втората топка тесто покриваме целият сладкиш и прищипваме краищата му с пръсти. Покриваме сладкишът с алуминиево фолио и го поставяме във фурната да се пече. Печем сладкишът на 200 градуса в първите 25 минути. Изваждаме го от фурната, махаме фолиото, намазваме го с разбити белтъци и го поръсваме със сместа от захар и канела. Връщаме сладкишът във фурната да се пече за още 25 минути. След като сладкишът е изпечен добре го оставяме да се охлади за поне един час и тогава го сервираме.