Рецепти » Основни » Занзибарски пилаф с пилешко месо

Занзибарски пилаф с пилешко месо

Занзибарски пилаф с пилешко месо
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 431
от:
Iva Kostova
46 години

Продукти

  • 1/2 ч. л. кимион на зърна
  • 1/2 ч. л. черен пипер на зърна
  • няколко цели карамфила
  • 1 пръчица канела
  • няколко шушулки кардамон
  • олио
  • няколко скилидки чесън
  • 2 ч. л. пресен джинджифил
  • 3 ч. ч. ориз
  • 2-4 глави лук
  • 500 г пилешко месо
  • 2-4 домата от консерва
  • 2-4 картофа
  • 1 ябълка
  • 1 ч. ч. стафиди

Начин на приготвяне

Слагаме кимионът, черния пипер, карамфила, канелата и кардамона в един тензух и го завързваме. След това поставяме тензухът в една чаша, покриваме го с топла вода и го оставяме настрани. Счукваме заедно чесънът и джинджифила и ги оставяме настрани. Измиваме добре оризът. Загряваме олиото в една дълбока тенджера. Запържваме в нея нарязаният лук, след това добавяме чесъна и джинджифила. Разбъркваме добре сместа и пържим докато вкусовете се смесят. След това добавяме пилешкото месо, нарязано на парчета, разбъркваме и пържим на силен огън, докато месото по кафенее от всички страни. Намаляваме температурата и пържим за още няколко минути. Изваждаме месото и по-голямата част от лука. След това добавяме оризът в тенджерата и го разбъркваме, така че всяко зрънце ориз да се оваля в олиото. Добавяме подправките с техзуха и водата. Разбъркваме отново сместа и варим за 5 минути. След това добавяме доматите от консерва. Покриваме сместа с капак и варим за няколко минути, като разбъркваме от време на време ястието. На няколко минути проверяваме дали е необходима още вода и ако е така, добавяме още вода. Разбъркваме добре след всяко добавяне на течност. След 10 минути добавяме нарязаните картофи, ябълките, стафидите, пилешкото месо и лука. Покриваме отново с капак и варим на слаб огън за още 10 минути. Дърпаме тенджерата от котлона, но не махаме капака. Слагаме я в загряната фурна и готвим за още 10-20 минути. Цялата влага трябва да бъде погълната от ориза, а картофите да са омекнали добре. Сервираме пилафът горещ, като извадим тензуха преди това с подправките.