Рецепти » Основни » Сарми » Зелеви сарми с кайма

Зелеви сарми с кайма

Зелеви сарми с кайма
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 527

Продукти

  • 250 гр. кайма
  • 1 кисела зелка
  • 800-1000 мл. зелев сок
  • 2 стръка праз
  • 1 ч. ч. ориз;
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. мас
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. чубрица
  • сухи чушки

Начин на приготвяне

Запържете каймата, отделно задушете праза. Добавете ориза, доматите и подправките, докато ориза стане "стъклен". След това добавете 300 мл. зелев сок и още толкова вода. След като набъбне ориза, свалете от котлона, за да си "почине". Отделете първите 3-4 листа от киселата зелка и покрийте дъното на дълбока тенджера. Отстранете кочаните (твърдата част) на листата и сложете по 1-2 от плънката, след това завийте във форма на пакетче. На всеки ред сарми сложете и по 1 суха чушка. Накрая завийте с още 2 големи листа зеле, залейте тенджерата с 500 мл. зелев сок и ако се наложи долейте и малко вода (да покрие сармите), похлупете с чиния, сложете капака на тенджерата и варете на бавен огън за два часа и половина.