Рецепти » Тестени » Баница » Зелник с праз и сирене

Зелник с праз и сирене

Зелник с праз и сирене
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 1086
от:
Леля Радка
52 години от Велико Търново

Продукти

  • 500 г брашно
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • сол
  • 200 мл хладка вода
  • 2-3 стръка праз
  • олио
  • черен пипер
  • 4-5 яйца
  • кашкавал
  • 250 г сирене
  • масло

Начин на приготвяне

В една купа смесете 500 гр. брашно, 1 с. л. олио, 1 с. л. оцет, сол и 200 мл. хладка вода. Омесете тестото и го разделете на 5 питки. Оставям ги да почиват и започнете плънката. Нарежете на ситно 2-3 стръка праз и ги запържете с малко олио, сол и черен пипер. Свалете от котлона, след като омекне праза прибавете 2-3 яйца, след това настържете малко кашкавал. В друга купа натрошете около 250 гр. сирене и добавете 2 яйца. Разточете една кора, която да е по-голяма от тавата за печене. Сложете бучки масло и в средата изсипете плънката с праз. С втората кора покрийте праза и леко надупчете. След това останалите кори разточете и сложете плънка от сирене и бучки масло. Навийте и ги сложете около кръгчето праз. Накрая загънете внимателно с висящата кора и пак сложете масло. Печете за около 40-50 минути, първо на 250 градуса и после намалете на 200 градуса.