Рецепти » Консервиране

Рецепти за консервиране и зимнина

Ако не знаете как да приготвяте консервите със зимнината, тук може да научите рецепти за всякакви туршии и салати, сладко, мармалад и конфитюр, компоти и лютеници.
В тази категория има 92 рецепти, разпределени в 10 страници.

Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1425

Мармалад със сини сливи и ябълки
Мармалад със сини сливи и ябълки

Измийте добре сините сливи и ябълките, почистете ги добре от костилките и семената им. Изсипете ги отделно в две тенджери (в едната ябълките, в другата сините сливи) добавете по малко вода и варете плодовете докато омекнат добре. Претрийте ги през гевгир, за да се отстранят корите им. Полученото плодово...

Компот със сини сливи и канела
Компот със сини сливи и канела

В една голяма тенджера изсипете нарязаните на половинки сини сливи (почистени от костилките им), 1 чаша захар и канелените пръчици. Добавете вода и една шушулка ванилия. Сложете сместа на огъня и варете, като разбърквате от време на време, варете в продължение на 45 минути, докато сместа се сгъсти и...

Тиквен мармалад с кленов сироп и мед
Тиквен мармалад с кленов сироп и мед

Изпичаме във фурна добре измитата тиква цигулка (нарязана на парчета), тя трябва да бъде около 2 килограма, за да получим точно 1 кг. тиквено пюре. След като е изпечена тиквата и е омекнала добре я изваждаме от фурната, оставяме я да изстине за малко време, за да я обелим по-лесно. Пасираме я за да получим...

Мармалад от круши, моркови и мед
Мармалад от круши, моркови и мед

Измийте и почистете добре морковите. Настържете ги след това на сит­ното ренде и ги изсипете в една голяма та­ва за печене. Добавете меда, канелата, лимо­новия сок и ванилията. Варете за около 30 минути на умерен огън, като ги разбърквате често пъти. Свалете тавата от огъня и оставете сместа леко да...

Конфитюр със сини сливи и ябълки
Конфитюр със сини сливи и ябълки

Измийте добре ябълките и сините сливи. Нарежете сините сливи на 2 и махнете костилката им. Обелете ябълките и махнете семената им, нарежете ги на филийки. Изсипете ги в една тенджера с вода и варете плодовете за около 10 минути, докато омекнат добре, след това ги направете на пюре. Варете пюрето заедно...

Конфитюр от банани
Конфитюр от банани

Нарязваме обелените банани на парчета. В един подходящ съд за варене смесваме бананите с водата, добавяме в отделен съд 2 с. л. захар със съдържанието на гелфикс - 2:1 на Dr. Oetker и ги добавяме към плодовата смес. Слагаме така приготвената смес на котлона и я оставяме да заври, като разбъркваме непрекъснато...

Сладко от корите на диня
Сладко от корите на диня

Изрежете зелената част от кората на динята и я нарежете на малки парчета. Сложете я в един подходящ съд, полейте я със сокът от 2 лимона и долейте вода, докато покрие добре корите. Оставете така сместа да престои за 2 часа и след това прецедете корите. Добавете захарта с водата в една тенджера, поставете...

Конфитюр от ягоди
Конфитюр от ягоди

Измиваме добре ягодите и ги почистваме от листата и дръжките им. Изсипваме ягодите в един съд. Поръсваме ги с лимоновия сок и ги прехвърляме в една дълбока тенджера, добавяме към тях и захарта. Оставяме ягодите да престоят така за една нощ. На сутринта ги сваряваме за кратко време на огъня, без да ги...

Сладко с дюли, ябълки и круши
Сладко с дюли, ябълки и круши

Обелете добре плодовете (дюлите, ябълките и крушите) настържете ги на едрото ренде или ги нарежете на ситни парчета. В добре измити бурканчета за сладко наредете пластовете с дебелина по 1 см., последователно като редувате плодовете. Между всеки ред от плодове поръсете по 3 с. л. захар. Най-отгоре поръсете...

Мариновани гъби с карамфил
Мариновани гъби с карамфил

Изплакнете добре гъбите на чешмата и ги поставете в една тенджера. Добавете 125 мл морска сол и добавете вода, поставете тенджерата на котлона и изчакайте да заври, оставете така да къкри за 25 минути. След това прецедете гъбите и ги охладете. В една малка тенджера, налейте оцета, добавете останалата...