Рецепти » Козунак

Рецепти за козунак

Домашният козунак винаги е по-вкусен от този в магазина. Изберете си една от многото рецепти за великденски козунак и зарадвайте лакомниците вкъщи.
В тази категория има 23 рецепти, разпределени в 3 страници.

Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 683

Козунак с кисело мляко
Козунак с кисело мляко

Размийте маята в затопленото прясно мляко с 1 с. л. захар и малко брашно. Оставете сместа да втаса. През това време разбийте захарта и яйцата (отделя 1 жълтък за намазване) и ги изсипете в предварително пресятото 2 пъти брашно, в центъра на което оформете кладенче. Добавете киселото мляко и сместа с...

Козунак с шафран
Козунак с шафран

Разбийте жълтъците на водна баня заедно със захарта, разбийте докато сместа побелее и се сгъсти. Размийте маята в малко топла вода заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно, оставете сместа настрани за да шупне и я добавете към жълтъчния крем. Пресейте брашното и оформете в средата кладенче, в него изсипете...

Козунак с тиква и ядки
Козунак с тиква и ядки

В една тенджера с вода сварете тиквата нарязана на парчета, след това я направете на пюре. Смесете брашното със захарта, сварената тиква и разтопеният маргарин или масло. В една отделна купа разтворете маята в част от водата, в която е вряла тиквата, добавете 1 с. л. захар и малко брашно и оставете така...

Козунак за Великден в машината за хляб
Козунак за Великден в машината за хляб

Накисваме предварително стафидите в 2 с. л. ром за около 20 минути. След това отцеждаме и подсушаваме с домакинска хартия или кърпа, след това овалваме в брашно. След това започваме да слагаме продуктите в машината за хляб в следната последователност - хладко прясно мляко, с разбърканите в него яйца...

Шарена козуначна питка за Великден
Шарена козуначна питка за Великден

Смесете в една голяма купа 500 г брашно, 250 мл прясно мляко, 40 г мая, 125 г захар, 80 г масло, 2 яйца, 1 щипка сол и 1 ванилия. Омесете меко тесто. Разделете го на три части, като едната я смесете с настърганите портокалови кори, а другата със смлените бадемови ядки, третата я смесете с маковото семе...

Бейгли – козуначено руло
Бейгли – козуначено руло

Загряваме 150 мл прясно мляко и разтваряме в него 1 ч. л. захар. Добавяме маята и смесваме с пръсти. Оставяме сместа настрани, за да се активира и шупне. Смесваме след това 500 г бяло брашно със солта и 75 г пудра захар. Нарязваме 250 г маргарин или масло на кубчета и прибавяме към брашнената смес, след...

Мини козуначета за Великден
Мини козуначета за Великден

Смесваме брашното с топлото прясно мляко и разтворената в него мая. Оставяме на топло място и покриваме с дебела кърпа или одеяло. Когато тестото втаса добавяме 20-те жълтъка, разбити със захарта, разтопеното топло масло, 1 щипката сол и есенцията лимон, след това хубаво омесваме тестото. Разбиваме белтъците...

Италиански козунак - Панетоне
Италиански козунак - Панетоне

Разтваряме маята в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно и оставяме да шупне. Пресяваме брашното (3 ч.ч.) със солта. Разбиваме маслото със захарта до побеляване, добавяме яйцата, жълтъците и бухналата мая. Започваме да добавяте на части брашното докато замесим меко тесто. Месим върху масата...

Малки руски козуначета - Кулич
Малки руски козуначета - Кулич

Продуктите оставяме за няколко часа да се затоплят до стайна температура. Прясната мая размиваме в течната сметана, добавяме и 1 ч.л. захар и 60 г от брашното и сместа оставяме да втасва на топло. Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с половината захар, ванилията и маслото. Белтъците...

Немски козунак
Немски козунак

Размийте маята с малко от прясното мляко и 1 лъжичка захар. Разбийте с миксер маслото на пяна в дълбок съд. Прибавете захарта и един след друг жълтъците, като бъркате непрекъснато. Добавете маята и брашното и като бъркате добре, прибавете млякото, солта и ванилиите. Месете тестото с миксер, докато започне...