Рецепти за основни ястия
Това са ястия които ще ви заситят най-добре, като освен български традиционни блюда, можете да научите и много от ястията на различните култури и народи.
В тази категория има 2095 рецепти, разпределени в 210 страници.
Нарежете свинското филе на малки парчета и ги запържете в един тиган поръсен със зехтин. Нарежете на едро лукът и чушките и ги изсипете при месото, запържете ги като ги разбъркате непрекъснато. След това добавете бялото вино и оставете сместа да се задуши, за около 5 минути, докато зеленчуците омекнат...
Сложете пилешкото месо за 30 минути във фризер, след това го нарежете на кубчета, на по 25-30 грама. Настържете кората на лимоните, а сокът им изцедете. В една купа смесете настърганата лимонова кора с лимоновия сок, зехтина и поставете нарязаното пилешко месо. Разбъркайте добре сместа и затворете купата...
Нарежете патладжаните на тънки кръгчета. Посолете ги със сол и ги оставете да престоят, докато пуснат горчивия си сок. След това ги измийте с вода, подсушете ги и ги изпържете в леко загряното олио. Поставете патладжаните върху решетка, за да се отцедят от мазнината. В една продълговата тава за печене...
Нарежете с остър нож пилешкото филето през средата, така че да получите два тънки пласта месо. Чукнете ги отгоре с чукче, за да станат още по-тънки, но не повече от 5 мм, и ги посолете със сол. Почистете половината маслини от костилките им и ги нарежете на малки парчета. Сложете маслините върху половинките...
Сваряваме обелените картофи в един съд, след това ги намачкваме на пюре с вилица. Обелваме патладжанът и го нарязваме на кръгове, посоляваме го със сол и го изчакваме да се отцеди от горчивия си сок. След това го измиваме добре със студена вода. Подсушаваме патладжанът и го изпичаме на грил или скара...
Почистете добре калмарите, след това ги сварете в един съд с подсолена вода, варете ги не повече от 3 минути. След това ги прецедете и ги охладете, нарежете ги на кръгчета. В един съд смесете продуктите за панироваката, изсипете брашното, разбитото яйце, прясното мляко, солта и сусам на вкус. Разбъркайте...
В една тенджера с подсолена вода сварете спагетите, отцедете ги добре и към тях добавете малко масло. Нарежете на ситно лукът и го запържете в малко олио, след това добавете каймата. Разбъркайте добре сместа, така че каймата да се натроши и запържи добре. Добавете подправките и разбъркайте отново. Към...
Накиснете агнешкият дроб за 10 минути в подсолена вода. След това го прецедете и го нарежете на кубчета - около 2 см. Посолете леко нарязаният на ситно червен лук и го оставете да омекне. Загрейте зехтинът в един тиган на силен огън. Междувременно добавете сладкият и лютият червен пипер, черния пипер...
Леко оваляйте телешките пържоли във брашното и ги запържете в сместа от масло и зехтин. Поръсете ги отгоре с черен пипер и сол на вкус. В един съд добавете каперсите, аншоата, нарязания на ситно магданоз и риган, разбъркайте добре сместа. След това изсипете при пържолите бялото вино и доматения сос...
Слагаме кимионът, черния пипер, карамфила, канелата и кардамона в един тензух и го завързваме. След това поставяме тензухът в една чаша, покриваме го с топла вода и го оставяме настрани. Счукваме заедно чесънът и джинджифила и ги оставяме настрани. Измиваме добре оризът. Загряваме олиото в една дълбока...