Рецепти » Сарми

Рецепти за сарми

Тук ще научите как се правят не само традиционните български сарми, а и много други начини, тъй като те присъстват и в европейска и азиатска кухня.
В тази категория има 29 рецепти, разпределени в 3 страници.

Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 619

Сърми с прясно зеле и кайма
Сърми с прясно зеле и кайма

Почистете добре зелката и я поставете във вряща и подсолена вода, варете я на котлона докато омекне. Извадете я и я полейте със студена вода. Оставете зелката да се отцеди добре от водата и след това отделете листата от кочана. Приготвите плънката от запържените в три супени лъжици олио - нарязания на...

Голубци - сарми
Голубци - сарми

Сварете оризът в една тенджера докато омекне добре. След като изстине го смесете с каймата, добавете сол, черен пипер и ситно нарязания и изпържен в 20 г масло лук. Поставете зелевите листа за 5-7 минути във вряща вода. След това ги отцедете, изрежете внимателно дебелите ребра, поставете върху тях плънката...

Лозови сарми с екзотичен аромат
Лозови сарми с екзотичен аромат

Нарязваме лукът на ситно и го запържваме в една тенджера за 3-4 минути в добре загряния зехтин, докато лукът стане прозрачен. Добавяме предварително изчистения ориз и ги запържваме при лука, докато оризът стане стъклен. След това поръсваме сместа със смлените орехови ядки, смляното кафе и червения пипер...

Постни лозови сарми с зелен лук
Постни лозови сарми с зелен лук

Попарете лозовите листа за 2 минути във вряща вода. Нарежете лукът и дръжките на копъра, а морковът го настържете на ренде, след което ги запържете в олиото. След като омекнат зеленчуците към тях прибавете оризът, който преди това сте запържили малко. Налейте доматеният сок и 3 ч. ч. гореща вода. Овкусете...

Свински пържоли в зелеви листа
Свински пържоли в зелеви листа

Вземете 12 свински пържоли без кост, начукани и подправени с черен пипер, риган и малко сух чесън, намажете ги с олио. След това можете да ги оставите да постоят за една нощ, но можете и да ги направите веднага. Свийте ги като за сърми, с резени домат или от консерва. Поръсете с парчета кашкавал и ги...

Сарми със свинско месо и праз
Сарми със свинско месо и праз

Запържете добре накълцаното на ситно пъстро свинско месо с много малко олио, добавете нарязаният на ситно праз и запържете заедно, добавете измитият ориз и продължете да пържите. Накрая добавете червен пипер, налейте вода и зелева чорба. Оставете да къкри до полу готовност на ориза. Подгответе здрави...

Лозови сарми с ориз и зеленчуци
Лозови сарми с ориз и зеленчуци

Нарежете на ситно1 глава лук, 1 морков и 1 домат. В един тиган поръсен с олио задушете зеленчуците, след като поомекнат добавете ориза и изсипете малко вода за да омекне и ориза. Вземете две лозови листа и сложете от плънката, навийте сармите и ги сварете до готовност.

Зелеви сармички с картофи за Бъдни вечер
Зелеви сармички с картофи за Бъдни вечер

Лукът се нарязва на дребно, морковите и целината - на кубчета. Запържват се заедно в малко мазнина. След 10 минути се прибавят нарязаните на дребно картофи. Когато омекнат, са слага оризът, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер. Взема се листо от зелката и се завива на сарма. Готовите сарми се...

Зелеви сармички с гъби за Бъдни вечер
Зелеви сармички с гъби за Бъдни вечер

Гъбите, моркова и ориза се сваряват. След като се сварят се нарязват много на дребно. Зелевите листа се отделят и в тях се слага от плънката. Готовите сармички се заливат с вода и се пекат при предварително загрята фурна. Пекат се докато хванат коричка. Забележка: Внимавайте, когато водата от тавичката...

Сарми с листа от маруля
Сарми с листа от маруля

Листата се измиват, попарват се с не много гореща вода. Изрязва се дебелата жилка. Лукът се нарязва ситно, задушава се в мазнината, прибавя се изчистения и измит ориз, посолява се, разбърква се и се долива 1 ч.ч. топла вода. Оставя се на котлона да кипне, дръпва се от него и след 10 минути се прибавят...