Рецепти » Туршия

Рецепти за туршия

Приготвянето на домашна туршия е традиция за българската селска трапеза. Всяка есен празните буркани очакват да бъдат напълнени с тази зеленчукова зимнина.
В тази категория има 12 рецепти, разпределени в 2 страници.

Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 657

Салата с кисело зеле, туршия и цвекло
Салата с кисело зеле, туршия и цвекло

В един съд сварете цвеклото докато омекне добре, или го изпечете във фурната. В отделен съд сварете картофите и морковите, след това обелете картофите. Нарежете киселото зеле на ситно. В една купа смесете всички зеленчуци нарязани на кубчета и на ситно, добавете туршията и граха от консерва. Поръсете...

Туршия със зелени домати
Туршия със зелени домати

Наредете във бурканите нарязаните на едро зелени домати, моркови и нарязаната целина на филийки. Обелете и нарежете скилидките чесън. Добавете ги при зелените домати. След това пригответе маринатата. Изсипете в една тенджера студената вода, оцета и солта. Залейте бурканите с приготвената саламура. Претаквайте...

Българска класическа туршия
Българска класическа туршия

Измиваме всички зеленчуци добре, почистваме ги и ги нарязваме на парчета, след това ги поръсваме със солта и захарта и ги оставяме да престоят така за 24 часа. Отцедилият се сок го смесваме с оцета и го възваряваме на котлона. Нареждаме зеленчуците в стъклени буркани, в които сме поставили по 3-4 зърна...

Каша от туршия
Каша от туршия

Вземете няколко зелени домати от обикновена туршия /може и комбинирано с кисели чушки/. Нарежете ги на малки парчета и ги запържете до приятен загар в предварително загряно олио на котлона /поръсете олио колкото да покрие дъното на тигана/. На края сложете 1 ч. л. червен пипер. След като се изпържат...

Туршия с гулия
Туршия с гулия

Почистете гулията с найлонов тел, залейте я със солена вода в съотношение 1 л. вода на 20 гр. едра сол. Трябва да я разклащате няколко дни последователно, а след като стане готово киселото зеле, изцедете гулията и след това я залейте вече със зелева чорба.

Туршия със зелени маслини
Туршия със зелени маслини

Маслините с голям речен камък една по една се смачкват леко с удар, докато се пукне от единия край. Или на всяка една й се прави по три разреза от към дръжката до връхчето й. Слагат се в една кофа и се заливат с вряла вода. Всеки ден им се сменя водата, но се заливат вече със студена вода... и така докато...

Туршия с люти чушки
Туршия с люти чушки

Лютите чушки трябва да ги напукате на печка /котлон, сач/, но не много, да не почернеят. След това ги поставете в найлонова торба. Изчистете чесъна и магданоза, нарежете ги на ситно и добавете сол. В затоплени буркани наредете няколко чушки, 1 супена лъжица от сместа с чесън, сол и магданоз, добавете...

Маринована бамя
Маринована бамя

Оцетът, солта, захарта и други подправки (ако използвате такива) се поставят на дъното на буркана. Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, като ги уплътнявате добре с притискане. Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят зелените листа - целина, магданоз. Накрая...

Туршия с камби и карфиол
Туршия с камби и карфиол

Всички зеленчуци се нарязват на парчета, зелето на ивици. Целината се наситнява цялата. Зеленчуците се редят в бурканите на пластове, като се притиска добре с юмрук. Във всеки буркан се изсипва съответното количество оцет, сол, подсладите и аспирин. Бурканите се заливат с вряла вода догоре. Затварят...

Туршия от гроздови зърна
Туршия от гроздови зърна

Измитото и изчистено от чепките грозде се насипва в буркани, в които са сложени солта, захарта, аспирините, синапеното семе и листата. Сварява се вода с добавения в нея оцет и още вряща се изсипва в съдовете. Затваря се плътно и няколко дни се обръща. Не се стерилизира. Количеството е за буркан от 3...